Znanstvenici otkrili DNK star milijun godina na Antarktiku

Znanstvenici su iskopali fragmente DNK koji stare milijun godina. Pronađeni ispod dna Škotskog mora (Scotia sea), sjeverno od Antarktika, ti fragmenti organskog materijala mogu biti od neprocjenjive vrijednosti u iscrtavanju povijesti regije, odnosno onoga što je živjelo u oceanu i u kojim vremenskim rasponima.

Obzirom da je riječ o sedimentnoj drevnoj DNK, tehnički je nazvana sedaDNK.

Pronađeni uzorci vjerojatno će se pokazati korisnima u tekućim naporima da se shvati kako klimatske promjene mogu utjecati na Antarktiku u budućnosti.

vo se sastoji od daleko najstarije autentične morske sedaDNK do sada, kaže morska ekologinja Linda Armbrecht sa Sveučilišta Tasmanije u Australiji.

SedaDNK se nalazi u mnogim okruženjima, uključujući zemaljske špilje i subarktički permafrost, u kojima su pronađeni sedaDNK starosti 400.000 odnosno 650.000 godina.

Niske temperature, niska razina kisika i nedostatak UV zračenja čine polarna morska okruženja poput Škotskog mora sjajnim lokacijama za sedaDNK da ostane netaknuta. Uzorak spomenutog sedaDNK izvađen je s oceanskog dna 2019. godine i prošao je kroz sveobuhvatan proces kontrole kontaminacije kako bi se osiguralo da su markeri starosti ugrađeni u materijal točni.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.