Znanstvenici razvili superbrzu metodu za punjenje baterije automobila za samo 10 minuta

Unatoč sve većoj popularnosti električnih vozila, mnogi potrošači još uvijek oklijevaju prebaciti se s klasičnih vozila na tu novu generaciju vozila. Jedan od razloga je taj što je potrebno puno više vremena za napajanje električnog automobila nego za punjenje konvencionalnog fosilnim gorivom.

Ubrzanje procesa punjenja električnih automobila može oštetiti bateriju i smanjiti njezin životni vijek, no znanstvenici sad kažu da su osmislili superbrze metode punjenja prilagođene za napajanje različitih vrsta baterija električnih vozila u 10 minuta ili manje, bez nanošenja trajne štete samoj bateriji.

Znanstvenici će svoje rezultate predstaviti na jesenskom sastanku Američkog kemijskog društva (ACS) koji se održava virtualno i osobno od 21. do 25. kolovoza. Na tom događaju bit će gotovo 11.000 prezentacija o širokom rasponu znanstvenih tema.

Brzo punjenje ključ je povećanja povjerenja potrošača i sveukupnog prihvaćanja električnih vozila. To bi omogućilo da punjenje vozila bude vrlo slično točenju na benzinskoj postaji, kaže dr. Eric Dufek, koji predstavlja ovaj rad na skupu.

Takav napredak mogao bi pomoći SAD-u da postigne cilj predsjednika Bidena prema kojem bi do 2030. godine polovica svih prodanih vozila trebala biti električna ili hibridna.

Punjenje litij-ionskih baterija koje pokreću električna vozila delikatan je čin balansiranja. U idealnom slučaju, vozači žele što je brže moguće vratiti se u promet, ali uz trenutnu tehnologiju, ubrzavanje procesa punjenja može uzrokovati štetu na baterijama.

Kad se litij-ionska baterija puni, litijevi ioni migriraju s jedne strane uređaja, katode, na drugu, anodu. Bržom migracijom litijevih iona baterija se brže puni, no ponekad se litijevi ioni ne pomaknu u potpunosti u anodu. U ovoj situaciji može se nakupiti metalni litij, a to može izazvati rano kvarenje baterije. Također može uzrokovati trošenje i pucanje katode. Svi ti problemi smanjit će životni vijek baterije i učinkovit domet vozila, što su skupe i frustrirajuće posljedice za vozače električnih vozila.

Jedno rješenje za ovu zagonetku je prilagoditi protokol punjenja na način koji optimizira brzinu, a istovremeno izbjegava štetu za mnoge različite vrste dizajna baterija koje se trenutno koriste u vozilima. Ali razvoj optimalnih protokola zahtijeva veliku količinu podataka o tome kako različite metode utječu na životni vijek, učinkovitost i sigurnost ovih uređaja. Dizajn i stanje baterija, kao i izvedivost primjene određenog protokola punjenja s trenutnom infrastrukturom električne mreže, također su ključne varijable.

Kako bi odgovorili na te izazove, Dufek i njegov istraživački tim u Nacionalnom laboratoriju Idaho izvijestili su o korištenju tehnika strojnog učenja koje uključuju podatke o punjenju za stvaranje jedinstvenih protokola punjenja.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.