Znanstvenici su stvorili robota kojeg, baš kao ni žohara, ne možete ubiti

Zašto bi netko želio napraviti robota koji podsjeća na žohara, nije nam previše jasno. No kad malo bolje razmislite, žohari su zaista čudo prirode. Mogu preživjeti ekstremne uvijete, a veoma se brzo i lako prilagođavaju svakom okolišu. Ne znamo je li isto i s robotom koji su razvili na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, ali moramo priznati da ima impresivne sposobnosti.

Iako teži manje od miligrama, taj mali robot može bez problema podnijeti da na njega stane odrasla osoba. Možda ste imali prilike stati na žohara pa znate da ga morate malo jače pritisnuti i “razmazati” kako biste ga ubili. U protivnom, žohar će se samo ustati i otići dalje, zgodno je pojasnio istraživač Liwei Lin u službenoj objavi za medije.

Tako i kad stanete na našeg robota, primjenjujete nevjerojatnu težinu, ali robot i dalje funkcionira, dodaje.

U znanstvenom radu koji su objavili u Science Robotics, tim s Berkeleya pojasnio je kako je robota napravio od tankog sloja polivinildinog florida koji je presvučen elastičnim polimerom. Kako bi tako tankog “robota” natjerali na kretanje, znanstvenici kroz priključene žice puštaju električnu struju, što savija i ravna njegovo tijelo i pomaže mu da se kreće. Iako se na prvi pogled čini kako se baš i ne može brzo kretati, znanstvenici tvrde da je zapravo veoma brz. Može prijeći udaljenost od 20 duljina svog tijela za samo jednu sekundu.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.